Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde pestisit kalıntısı veya aflatoksin seviyelerinin yüksek olması nedeniyle iade edilen ürünlerin sayısı giderek artıyor.
Bitki Bazlı Gıdalar Derneği Başkanı Ebru Akdağ, ürünlerin pestisit kalıntı seviyelerinin ihracatçı ülkelerin belirlediği standartların üzerinde olmasının, en yaygın iade nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Özellikle Avrupa Birliği’nin sıkı gıda güvenliği standartlarına sahip olduğunu vurguladı. Ürünlerde kullanılan pestisitlerin maksimum kalıntı limitlerinin ilgili ülkenin yasal sınırlarını aşması veya kullanılan pestisitin yasaklanmış olması, ürünlerin iadesine yol açabiliyor.
Aflatoksin, baharatlarda, kuruyemişlerde ve kuru meyvelerde bulunan, küf nedeniyle oluşan toksik bir maddedir. Karaciğer kanseriyle doğrudan ilişkilidir ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “birinci sınıf kanserojen” olarak sınıflandırılmıştır.
Akdağ ayrıca, yüksek seviyelerde insan sağlığı için risk oluşturan ve ilgili ülkelerin belirlediği bulaşanlar limitlerinin aşılması halinde de ürünlerin iade edildiğini belirtti.
Pestisitlerin yüksek miktarda alınmasının, mide bulantısı, baş dönmesi, kas kasılmaları ve solunum problemleri gibi belirtilere neden olabileceğini ifade etti. Kronik olarak düşük seviyeli maruziyet bile kanser, hormonal bozukluklar, nörolojik hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Akdağ, ilgili limitlerin aşılması halinde ürünlerin imha edildiğini söyledi. İhracatçı ürünlerin geri gönderilmesi halinde, resmi kontrol sürecine tabi tutulduğunu ve mevzuata uygun bulunmayan ürünlerin ülkeye girişine veya başka bir ülkeye gönderilmesine izin verilmediğini belirtti.