Türkiye’de Gıda Enflasyonunun Yükselişi
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Gıda Fiyat Endeksi’ne (TEGE) göre, Kasım ayında gıda enflasyonu %3,39 olarak hesaplandı.
Taze meyve ve sebze kategorisinde limon, armut ve patates fiyatlarında düşüş gözlenirken, kırmızı lahana, lahana ve patlıcan fiyatlarında artış görüldü. Diğer ürünlerde en fazla artış kakaolu içecekler, yumurta ve kuru üzümde, en fazla düşüş ise lokum, kaşar peyniri ve yer fıstığında kaydedildi.
Diğer kuruluşlar tarafından hesaplanan gıda enflasyonu oranları ise şöyle:
TÜİK verilerine göre, Kasım ayında aylık enflasyonda en büyük artış (%5,10) gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü ve taze sebzeler %29,55 artışla en çok fiyat artışı gösteren temel kalem oldu.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, kış sezonuna girilmesiyle sera üretimine geçilmesinin enflasyonu artırdığını belirterek, girdi maliyetlerinin yüksekliğinin de etkili olduğunu vurguladı.
Suiçmez, gıda enflasyonunun mevsim dışı aylarda bile yüksek olmasının nedeninin artan girdi maliyetleri olduğunu ve bunun lojistik giderlerle birlikte devam ettiğini ifade etti.
Bir diğer sorun olarak tüketicinin yeterince gıdaya ulaşamadığına dikkat çeken Suiçmez, “Rafların dolu olması, yeterli ve sağlıklı gıdanın yoksul kesimler tarafından tüketilemediği gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.
Suiçmez, çözümün kendi üretimimizin artırılması olduğunu belirterek bunun en az 3-4 yıllık bir süreç gerektirdiğini, ithalata devam edilmesi halinde bitkisel ve hayvansal ürünlerde kendi yeterliliğimizin daha da azalacağını söyledi.