Sahte dolar krizi çıkınca fırsatçılara gün doğdu

Sahte dolar krizi çıkınca fırsatçılara gün doğdu
Yayınlama: 30.11.2024 11:26
A+
A-

Yurt Dışı Baskılı Sahte Dolar Banknotlar Piyasalarda Karışıklık Yarattı

Sahte dolar banknotlar, bankamatik ve para sayma makinelerinden bile geçti. Farklı tonlardaki yeni-eski dolarlar kafaları karıştırdı.

Bankalar ve Döviz Büroları Dolar Alımlarını Durdurdu

İstanbul, Antalya ve Gaziantep’in ardından Adana’da da 50 ve 100 dolarlık döviz işlemlerine ara verildi. Kapalıçarşı’da ve birçok şehirde döviz büroları, banknotlarla ilgili iş yerlerine uyarı broşürleri astı.

Fırsatçıların Sahte Dolar Kriziyle Harekete Geçtiği İddiası

Bazı döviz bürolarının dolar bozmak için komisyon istediği iddia edildi. Doları daha düşük fiyata almak isteyenler ortaya çıktı. Bazı döviz bürolarının 50 ve 100 doları bozmak için 5 ila 10 dolar arasında ek ücret talep ettiği öne sürüldü. Bazı döviz bürolarının da doları daha ucuza bozmaya çalıştığı belirtildi.

Soruşturma Başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla soruşturma başlattı.

Bankalar ATMLerini Güncelledi

Bankalar, ATM ve para sayma makinelerini güncellemeye başladı. Sahte paraları ATM ve para sayma makinelerinin ayırt edemediği belirtildi. Esnaf, elle kontrol yaparak sahte dolarları tespit etmeye çalıştı.

TBB ve TCMB Sahte Dövizle Mücadele Mesajı Verdi

Piyasada dolaşan sahte döviz banknotlarına ilişkin, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ayrı ayrı açıklamalarda bulundu.

Vatandaşa Uyarı

Uzmanlar, vatandaşların mağdur olmaması için dolar alımlarını bankalar üzerinden yapmasını önerdi. Ayrıca döviz ödemeli kart kullanımı tavsiye edildi. Bankadan nakit döviz alımlarında, ilgili dövizin fotokopilerinin çekilmesi ve banka kaşesi vurularak teslim alındığının belgelenmesi tavsiye edildi. Döviz bürolarında da makbuzun üzerine alınan paraların seri numaralarının yazılmasının mağduriyetleri önleyeceği aktarıldı.

Sahte Dolarların Geliş Noktası

Sahte dolar banknotların Güneydoğu ve Bulgaristan sınırından kaçak yollarla Türkiye’ye sokulduğu iddia edildi.

Sahte Dolarlar İlk Nerelerde Görüldü

İlk işlemler Antalya, İzmir, Gaziantep ve İstanbul gibi turistik bölgelerde yapıldı.

Ne Kadar Sahte Dolar Olduğu Söylendi

Piyasaya sokulan sahte dolarların toplam 600 milyon doları bulabileceği tahmin edildi ancak uzmanlar bu rakama ulaşmanın fiziken mümkün olmadığı için gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

“Sahte 1.000 Dolar Dahİ Yok”

Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Başkanı Methi Şeren, sahte dolar iddialarının abartılı olduğunu ve panik havası yaratıldığını söyledi. Bir hafta sonucunda tüm Türkiye’de ellerine, sadece 2 sahte banknot geçtiğini belirten Şeren, piyasada sahte 1.000 dolar dahi olmadığını diye getirdi.

Emniyet Sahte Doların Nasıl Anlaşılacağını Anlattı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “ABD doları güvenlik özellikleri” başlıklı metninde, orijinal dolar banknotları özelliklerine ilişkin bilgiler yer aldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.