Almanya İş Gücü Göçüne İhtiyaç Duyuyor
Almanya’nın refahı ve iş gücü piyasasını sürdürmesi için iş gücü göçüne ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü ile Coburg Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Almanya’nın iş gücü sayısının 2040 yılında yaklaşık 4,5 milyon azalması bekleniyor. Bu da iş gücünde yaklaşık %10’luk bir düşüş anlamına geliyor. Araştırma, 2060 yılına gelindiğinde ise iş gücü sayısının 35,1 milyona düşeceğini öngörüyor.
Araştırma, Almanya’nın iş gücü açığını kapatmak ve refahını sürdürmek için Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden uluslararası iş gücü göçünü artırması gerektiğini vurguluyor. Almanya’nın önümüzdeki 15 yıl boyunca her yıl yaklaşık 288.000 kişiye işgücü piyasasını kazandırması gerekiyor.
Bertelsmann Vakfı Göç Uzmanı Susanne Schultz, “Alman iş piyasasını zorlayan demografik değişimler, göçü gerekli kılıyor” diyor. Schultz, iç potansiyelin geliştirilmesinin ve iş piyasasına katılımın artırılmasının öncelikli olduğuna ancak bunun tek başına yeterli olmayacağına dikkat çekiyor.
Yürürlüğe giren yeni iş gücü göçü yasası, Almanya’ya gelmek isteyen çalışanlar için yeni olanaklar sağlıyor. Ancak Schultz, Almanya’yı çalışanlar için çekici kılacak belirgin bir hoş geldin kültürü ve uzun vadeli kalma perspektiflerinin gerekliliğine vurgu yapıyor.
Araştırma, iş gücü göçünün hayata geçirilmemesinin Almanya’nın eyaletleri üzerinde farklı etkileri olacağını gösteriyor. Thüringen, Saksonya-Anhalt ve Saar eyaletlerinde iş gücü sayısının %10’un üzerinde azalması beklenirken, Hamburg, Berlin ve Brandenburg’da bu düşüş %10’un altında kalacak.