"Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rehabilitasyonu"

"Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rehabilitasyonu"
Yayınlama: 13.11.2024 11:39
A+
A-

Yeniköy Kemerköy Enerji, 511 hektarlık bir alanda Türkiye’nin en büyük rehabilitasyon projesini hayata geçirdi. “Hüsamlar Yeniden – Eski Maden Sahası Rehabilitasyonu” adlı proje, 65 hektarlık bir alanda pilot olarak uygulandı.

Proje kapsamında maden sahasına yürüyüş yolları, piknik alanları ve göletler inşa edilecek. Ayrıca Milas’ın sembolü olan anıt bir zeytin ağacı da rehabilitasyonun merkezine dikilecek.

MAPEG Genel Müdürü Arslan Narin, maden rezervlerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini ve madenciliğin ülke kalkınmasında önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin maden sahalarının rehabilitasyonu konusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Narin, “MAPEG olarak yürütülen TÜRMES projesi ile rehabilitasyon faaliyetlerini inceliyor ve bir envanter oluşturuyoruz. Bugüne kadar bu kapsamda 9 bin hektarlık alanda 20,7 milyon ağaç dikildiğini tespit ettik” diye konuştu.

Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık, Cumhuriyet tarihinin en büyük doğaya geri kazandırma projesi olan Hüsamlar Maden Ocağı’nın rehabilitasyonu için bölge halkı, üniversiteler ve yerel yöneticilerle uyumlu planlama yaptıklarını söyledi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu’nun çalışmaları izlediğini ve raporladığını belirten Işık, “Dernek, sahada yaptığı incelemelerden sonra iki rapor hazırladı ve web sitesinde yayımladı. Süreç boyunca şeffaf bir çalışma yürüttük” dedi.

Işık, rehabilitasyon çalışmalarında yüzde 96’ya varan tutma oranı elde ettiklerini vurgulayarak, “2032 yılına kadar 1363 hektar alanda maden sahası rehabilite etmeyi planladık” diye konuştu.

“Hüsamlar Yeniden – Eski Maden Sahalarının Rehabilitasyonu” panelinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Müdürü Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar ve Hüsamlar Yeniden projesinin danışmanı Doç. Dr. Sultan Gündüz konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Kumral, doğanın kendini canlandırma sürecini hızlandırmanın önemine dikkat çekerek, “Madenleri kapatıp dünyadan çekilemeyiz. Maden sahalarını rehabilite ederek topluma ve çevreye geri kazandırmalıyız. Başka yolu yok. Madensiz insanlık olmaz” dedi.

Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytincilik üzerine yürüttüğü projeden bahsederek, “Zeytin, çok dayanıklı bir ağaçtır ve az suyla yaşayabilir. Hatta az suyla daha fazla polifenol üreterek daha değerli hale gelir” diye konuştu.

Prof. Dr. Gökşen Çapar, su havzası yönetiminin önemini vurgulayarak, “Hepimiz su kullanıcısıyız. Ancak içme suyu kalitesindeki suyu farklı şekillerde kullanmalıyız. Atıkları en iyi şekilde yönetmek kadar sorumlu tüketim ve üretim de önemli” dedi.

Doç. Dr. Sultan Gündüz, Hüsamlar Yeniden projesi kapsamındaki peyzaj çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Hayal üretmeden, gerçeğe en yakın uygulamaları seçmek önemli” diyen Gündüz, “Bu proje ile çevresel sürekliliği yakalamayı başardık” diye konuştu.

Yeniköy Kemerköy Enerji ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği arasında Maden Rehabilitasyonu İzleme Protokolü bir yıl daha uzatıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.