Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 1 Kasım’da yürürlüğe giren yönetmeliğin kendilerini görmezden geldiğini ve sahada sıkıntı yarattığını belirterek, iş bırakma eylemi ile Sağlık Bakanlığı’na seslerini duyurmayı amaçlıyorlar. 19 Ekim’de Ankara’da yapılan büyük mitingde yönetmeliğe yönelik itirazların dile getirildiğini ancak bakanlığın bu itirazları dikkate almadan yönetmeliği uygulamaya koyduğunu öne süren sağlık çalışanları, tepkilerini göstermek için meydanlara çıkıyor.
Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “Bu çağrıya kayıtsız kalmamız mümkün değildi, biz de meydanlardayız, iş bırakıyoruz” dedi. Mengücük, yönetmeliğin meslek onurunu zedelediğini ve toplum sağlığına katkıda bulunmadığını vurguladı.
Dr. Mengücük, yönetmelikteki değerlendirme ve ücretlendirme kriterlerinin bilim ve tıpla ilgisiz olduğunu belirtti. “Bu ölçüler, hem meslek onurumuzu zedelemekte hem de çalışanların istekleri dışında koşullar dayatmaktadır. Örneğin, hastanın 6 ay aile sağlığı merkezine başvurmaması durumunda ücret kesintisi uygulanıyor. Hastaların başka sağlık tesislerine başvurusu da 7 ile sınırlandırılıyor. Bu, hekim kararına ve tedavi özgürlüğüne müdahaledir.”
Sağlık Bakanı’nın yönetmelik hazırlanırken iki aile hekiminden görüş alındığını ifade ettiğini hatırlatan Dr. Mengücük, “Bu konuda sadece iki hekimin görüşü yeterli değildir. Tüm meslek örgütleri ve sahada çalışanlar, yeni yönetmeliğin hazırlanmasında söz sahibi olmak istiyor.” dedi.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin devam ettiğini belirten Dr. Mengücük, Sağlık Bakanı’nın mevzuatın yeterli olduğunu söylediği gün bile üç şiddet vakasının yaşandığını hatırlattı. “Şiddet azalmadı. Sağlık Bakanlığı, çalışanlarının güvenliğini sağlamak zorunda ama ne yazık ki yeterli önlem almıyor.”