Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Katılımıyla Panel Düzenlendi
Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği “Adalet ve Medya İlişkisi Adalet Mülkün Temeli, Medya Gerçeğin Sesi” başlıklı panel, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş kampüsünde gerçekleşti. Programda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu ve çok sayıda gazeteci ve öğrenci yer aldı.
Bakan Tunç: “Yargı Reformu Strateji Belgesi Hazırlığımız Son Aşamada”
Bakan Tunç, “Medya temsilcilerimizin düşünceleri bizler için çok önemli. Önümüzde bir ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ hazırlığımız var ve son aşamada. Hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Son aşamaya gelmişken dedik ki; medya mensuplarımızın, özellikle son zamanlarda çok daha değer kazanın adalet-medya ilişkisi konusunu bir masaya yatırmamız lazım ve bunu da taraflardan dinlememiz lazım, tecrübeli gazetecilerimizden dinlememiz lazım” ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç: “Hukuk Sistemimiz Değişti, Vesayetçi Anlayış Geride Kaldı”
Bakan Tunç, Türk yargısının vesayetçi anlayışın yanında yer aldığı dönemleri geride bıraktığını vurguladı. “Türk yargısı 15 Temmuz’da Türk milletinin yanında saf tuttuğunu gösterdi. Cumhuriyet savcılarımız darbecilere gözaltı yaptılar, yakaladılar ve yargı önünde hesap vermelerini sağladılar. Türk yargısı vesayetçi anlayışın arka bahçesi olarak görev yaptığı yıllarda hukuk sistemimize çok zararlar vermişti ama bunlar artık geride kaldı” dedi.
Bakan Tunç: “Türk Medyası İnsanlık Suçlarının İşlendiği Bölgelerden Canları Pahasına Yayınlar Yapıyor”
Türk medyasının da geçmişte kötü sınavlar verdiğini belirten Tunç, “Türk medyası da 15 Temmuz darbe girişiminde ekranlar canlı yayın yaptı, sesler kesilemedi. Gazetecilerimiz milli iradeye sonuna kadar sahip çıktı. Ve milletçe bu darbecilere karşı koymamız lazım, bağımsızlığımıza sahip çıkmamız lazım dedi ve milletin meydanlara inmesinde medyanın çok büyük rolü oldu. Yine Filistin konusunda da Türk medyamıza baktığımız zaman muhabirleri Filistin’den, Gazze’den, insanlık suçunun işlendiği bölgelerden canları pahasına yayınlar yapıyor ve toplumu aydınlatıyorlar” diye konuştu.
Bakan Tunç: “Basın Kanunu’muzda Mevzuatı Düzenledik”
Bakan Tunç, anayasal değişikliklere de değindi. “Basın araçlarına el konulamayacağına yönelik düzenleme, anayasamızda yer almıştı. Basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü konusundaki çabaları da küçümsememek lazım. Hem Türk Ceza Kanunu’muzda hem Terörle Mücadele Kanunu’muzda hem de Basın Kanunu’muzda eleştiri sınırını aşmayan, haber değerini aşmayan düşünce açıklamalarının suç teşkil etmeyeceğini mevzuatımızda düzenledik” şeklinde konuştu.