Çanakkale’de Ahde Vefa Sohbetleri
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın desteğiyle “Ahde Vefa Sohbetleri 2” programı Troya Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Programa Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hüsnü Levent Dalyancı, tarihçiler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda, Çanakkale Savaşları’na katılmış 11’inci Tümen, 33’üncü Alay Komutanı Binbaşı Ali Faik Bey’in torunu Erdal Kabatepe, 3’üncü Kolordu Kurmay Başkanı Yarbay Fahrettin Bey’in torunu Hasan İnsel, 19’uncu Tümen, 57’nci Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in torunu Hüseyin Avni Tanman, Anafartalar Grup Kurmay Başkanı Yarbay İzzetin Bey’in torunu İzzedin Çalışlar, 9’uncu Tümen, 27’inci Alay Komutanı Binbaşı Halis Bey’in torunu Serdar Halis Ataksor, 8’inci Tümen Komutanı Yarbay Mehmet Nuri Bey’in torunu Yasemin Conker konuşmacı olarak yer aldı.
Programın moderatörlüğünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Askeri Tarih Anabilim Dalı Başkanı ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Murat Karataş üstlendi.
İki oturumda gerçekleşen programda, dedeleri Çanakkale Savaşları’nda savaşmış torunlar, ailelerine ait hatıraları paylaştı ve dedelerinin savaştaki deneyimlerini anlattı.
Torunların Anlattıkları
9’uncu Tümen, 27’inci Alay Komutanı Binbaşı Halis Bey’in torunu Serdar Halis Ataksor, dedesinin Komutanı olduğu birliklerde aldığı görevleri ve savaştaki başarılarını aktardı. “Dedem vefat ettiğinde babam yedi yaşındaydı. Ben dedemi hiç görmedim. Ancak onun muharebe alanında kullandığı eşyaları ve evraklarını koruyor ve sergiler açarak, belgesellere destek olarak dedemin hatırasını yaşatmaya çalışıyorum.” dedi.
57’nci Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in torunu Hüseyin Avni Tanman, dedesinin Anzak çıkarmasına karşı 19’uncu Tümen ile birlikte ilk saldırıyı gerçekleştiren birliklerden birinde görev yaptığını ve 13 Ağustos 1915’te şehit düştüğünü belirtti. “Dedesinin evraklarını bir kitap haline getirerek ailesinin yanı sıra tüm topluma tanıttığını ve ahde vefa sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını” ifade etti.
11’inci Tümen, 33’üncü Alay Komutanı Binbaşı Ali Faik Bey’in torunu Erdal Kabatepe, dedesinin ve amcasının Çanakkale Savaşı’nda şehit olan tek aile olduklarına dikkat çekti. “Biz her gün şehitlerimize ahde vefa gösteriyoruz. Amacımız, öğrencilere ve halka, şehitlerimize nasıl ahde vefa göstereceğimizi örneklerle anlatmak.” dedi.
Tarihi Alan Başkanı’nın Değerlendirmesi
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, programın önemini vurguladı. “Çanakkale Destanı’nın kahraman subaylarının torunlarını üniversitemizde ağırlıyoruz. Dün savaş alanlarını gezerek atalarının mücadelesini anımsadılar. Bugün de deneyimlerini öğrencilerle paylaşacaklar. Ahde vefa başlığıyla düzenlenen bu anlamlı program, kahramanlarımızı unutmayacağımızın bir göstergesidir. Çanakkale toprakları, Türk milletinin küllerinden doğduğu, cumhuriyetimize giden yolun başladığı yerdir ve biz bu büyük kahramanların hatırasını yaşatmaya devam edeceğiz.”