Türkiye’deki yaşlı nüfus son beş yılda yüzde 21,4 artış göstererek 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştı. 184 ülke arasında yaşlı nüfus oranına göre Türkiye 67. sırada yer alıyor.
Uzmanlar, yaşlı nüfusun artmasının bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, bu sorunların başında yaşlılık bakım sigortasının olmamasının geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Tufan, yaşlı bakımının genellikle aileler tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Türkiye Gerontoloji Atlası araştırmaları, bu durumun yıllar içinde arttığını gösteriyor. Ülkemizde özellikle bakıma muhtaçlık sorunu, ailelerin çaresiz kaldığı bir hal alıyor. Endüstri ülkelerinin çözüm önerileri, bu sorunu nasıl çözeceğimiz konusunda bize deneyim ve tecrübe sağlıyor. Almanya, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerde uygulanan yaşlılık bakım sigortasını biz de kademeli olarak hayata geçirmeliyiz. Geç kaldığımız her gün ailelerin üzerindeki yük daha da artacak” dedi.
Prof. Dr. Tufan, bakım probleminin aile içi çatışmaları da artırabileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bakım problemi, ülkemizde aile içerisinde önemli sorunlara yol açıyor. Güçlü aile yapımız şimdilik bu duruma dayanıklı olsa da uzun vadede zedelenme ihtimali var. Gerontologların önerdiği çözümleri dikkate almak gerekiyor. Geriatri ve diğer disiplinlerle birlikte bu sorunu ülkemiz için en uygun koşullarda çözecek bir sistem oluşturabiliriz. Ülkemizde bir bakım problemi olduğunu, demans ve Alzheimer hastalarının sorunlarının aile üzerinde bir yük olduğunu, devletin, özel sektörün ve yerel yönetimlerin kurumsal kapasitelerinin yetersiz olduğunu, kalifiye personel açığımızın yüksek olduğunu tartışmaya açmalıyız.”