İran Cumhurbaşkanı: ABD, doları bir silah gibi kullanıyor

İran Cumhurbaşkanı: ABD, doları bir silah gibi kullanıyor
Yayınlama: 23.10.2024 22:26
A+
A-

BRICS Zirvesi’nde İran Cumhurbaşkanı’ndan Doların Gücünü Zayıflatma Çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, BRICS ülkelerini doların gücünü zayıflatmaya ve ulusal para birimlerini kullanmaya çağırdı. Pezeşkiyan, ABD’nin doları diğer ülkeleri kontrol etmek için bir silah olarak kullandığını söyledi.

Pezeşkiyan, BRICS ülkelerinin enerji, gıda ve diğer malların en büyük üreticisi ve tüketicisi olduğunu ve önemli ulaşım hatlarına sahip olduğunu belirtti. Bu faktörlerin ulusal para birimlerini kullanmayı kolaylaştırdığını ifade etti.

Ayrıca Pezeşkiyan, BRICS ülkelerinin ekonomik ve ticari iş birliğini hızlandırması gerektiğini vurguladı. Ekonomik yaptırımlara karşı ortak mekanizmaların kurulması gerektiğini söyledi. Tecrübe ve bilgi paylaşımı ile ortak yatırımlar aracılığıyla yeni teknolojilere erişimin önemine değindi.

Pezeşkiyan, Yeni Kalkınma Bankası’nın güçlendirilmesi ve sermaye artırımı için yeni üyelerin kabul edilmesi gerektiğini de belirtti. Böylece üye ülkelerin altyapı çalışmalarına destek sağlanabileceğini ifade etti.

Bu yıl İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katılımıyla BRICS üye sayısı dokuza yükseldi. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, BRICS’in son yıllarda daha fazla gündeme gelmesine neden oldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.