Uzaydaki bir uydu gizemli bir şekilde parçalandı

Uzaydaki bir uydu gizemli bir şekilde parçalandı
Yayınlama: 23.10.2024 16:51
A+
A-

Intelsat 33e Uydusu Parçalandı

Dünya yörüngesinde konumlanmış Intelsat 33e uydusu, 20 Ekim’de bir güç kaybı yaşadıktan sonra parçalandı. ABD Uzay Kuvvetleri, uydunun en az 20 parçaya bölündüğünü doğruladı.

Parçalanma Nedeni Bilinmiyor

Intelsat 33e’nin parçalanma nedeni henüz belirlenmedi. Ancak geçmişte güneş fırtınaları, kasıtlı yok etmeler ve kazayla çarpışmalar nedeniyle uyduların kaybedildiği biliniyor.

Uydunun yörüngede sorunlu bir geçmişi var. 2017’de iticilerinde sorun yaşayan uydu, hedeflenen yörüngesine üç ay geç ulaştı. Ayrıca, beklenenden daha fazla yakıt tüketiyordu ve görev süresinin 2027’de sona ermesi planlanıyordu.

Uzay Çöpü Tehlikesi

Intelsat 33e’nin parçalanması, Dünya yörüngesindeki uzay çöpü miktarını artırdı. Avrupa Uzay Ajansı, yörüngede 10 cm’den büyük 40.000’den fazla parça ve 1 cm’den küçük 130 milyondan fazla parça olduğunu tahmin ediyor. Bu parçalar, aktif uydular ve uzay araçları için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Hesap Verilebilirlik Sorunu

Uzay çöpü oluştuğunda, onu temizlemek veya izlemek kimin sorumluluğudur? 1972 Uzay Nesnelerinin Neden Olduğu Zararlar İçin Uluslararası Sorumluluk Sözleşmesi’ne göre, nesneyi uzaya fırlatan ülke sorumlu tutulacaktır. Ancak uygulamada hesap verilebilirlik genellikle sağlanamaz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.