Tüketicilerin korunması hakkında kanun teklifi: Bir madde daha kabul edildi

Tüketicilerin korunması hakkında kanun teklifi: Bir madde daha kabul edildi
Yayınlama: 23.10.2024 05:45
A+
A-

Tüketicinin Korunması Kanunu Teklifi Tartışılıyor

Genel Kurul’da, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Teklifi’nin ikinci bölümüne ilişkin görüşmeler tamamlandı.

Saadet Partisi:

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, kanunun hiçbir tüketiciye güvence vermediğini savunarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Parti:

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, teklifin bazı maddelerinin küresel tekelcilere taviz verdiğini belirterek bu maddelerin çıkarılmasını istedi. Teklife kuvvetle hayır demeleri gerektiğini vurguladı.

MHP:

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, FETÖ elebaşının ölümüyle ilgili yaşananların gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade etti.

DEM Parti:

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, teklifin tüketicileri yeterince bilgilendirmeden kredi sözleşmeleri imzalattığını ve mağdur edeceğini savundu.

CHP:

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, teklifin tüketiciyle ilgisi olmadığını iddia etti. Teklifin çekilmemesi halinde 100 milyar TL’lik gelir kaybı olacağını ve çok uluslu şirketlerin korunmak istendiğini söyledi.

Doğrudan Satış Şirketleri

Genel Kurul’da daha sonra teklifin doğrudan satış şirketleriyle ilgili maddeleri görüşüldü.

Doğrudan satış sistemleri, doğrudan satış şirketleri tarafından oluşturulan ve bağımsız temsilcilerin tüketicilere mal veya hizmet pazarladığı sistemler olarak tanımlandı. Doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olması ve belirli koşulları sağlaması gerekecek.

Doğrudan satış sisteminde kazançların ağırlıklı olarak yeni doğrudan satıcıların sisteme katılması ve bu sayede oluşan menfaatlerin dağıtılması üzerine kurulu olmaması gerekiyor. Doğrudan satıcılardan, sisteme dahil olmak veya kalmak için mal veya hizmet satın almaları dışında bir bedel alınamayacak. Doğrudan satış şirketinin belirlediği miktarda mal veya hizmet satın almak, doğrudan satıcının sistemdeki seviyesini belirleyemeyecek.

Doğrudan satış sistemi kapsamında mal veya hizmet satın alan tüketici, 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak.

Doğrudan satış şirketleri, tüketicilerin bilgilendirilmesi, talep ve bildirimlerini iletebilmesi için bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Bu hüküm, düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, bir maddenin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Adan, aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.