2025 Yılı Merkezi Bütçe maratonu başladı

2025 Yılı Merkezi Bütçe maratonu başladı
Yayınlama: 23.10.2024 08:40
A+
A-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 Yılı Merkezi Bütçe Teklifi’ni görüşmek üzere toplanarak 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifini inceledi.

Komisyona sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçenin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve sosyal refahı artıran bir yaklaşımla hazırlandığını belirtti.

Yılmaz, “Tüm kesimlerin ihtiyaçlarını gözeterek hazırlanan bütçe, her bir ilin gereksinimlerini de göz önünde bulunduruyor” dedi.

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansı sayesinde kişi başına düşen milli gelirin arttığını vurgulayarak, “2027 yılında 20 bin dolar seviyesine çıkması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Para ve maliye politikalarının eşgüdümü sayesinde enflasyonun kontrol altına alınacağını kaydeden Yılmaz, “Enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi en önemli önceliğimiz” dedi.

Yılmaz, ekonomi programının başarılı bir şekilde uygulanmaya devam ettiğini belirterek, yapısal reformların hayata geçirileceğini ifade etti.

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağı öngörülüyor. Bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 3,1 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Bütçeden en büyük payın Milli Eğitim Bakanlığına, ikinci sırada ise Sağlık Bakanlığına ayrıldı. Yılmaz, vatandaşların elektrik ve doğalgazı daha ucuza kullanabilmeleri için 472 milyar lira kaynak öngörüldüğünü söyledi. Tarıma ayrılan kaynak ise 705,6 milyar liraya çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın sunumunun ardından komisyon toplantısı sona erdi. Komisyon, önümüzdeki haftadan itibaren 2025 yılı bütçesiyle ilgili çalışmalarını sürdürecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.