2020 yılında 3.2 milyon kişi kaybedildi! Evlerin içi ölüm saçıyor

2020 yılında 3.2 milyon kişi kaybedildi! Evlerin içi ölüm saçıyor
Yayınlama: 26.11.2024 12:02
A+
A-

Ev İçi Hava Kirliliği: Görünmeyen Tehlike

Hava kirliliği sadece dış mekanlarda değil, evlerimizde de ciddi bir sağlık sorunu. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, 2020’de ev içi hava kirliliği yaklaşık 3,2 milyon ölüme neden oldu.

Ev İçinden Gelen Tehditler

Kapalı alanlarda geçirdiğimiz zaman her geçen gün artıyor. Bu süre, ortalama %90 olarak hesaplanıyor. Evler, okullar, ofisler ve diğer kapalı mekanlardaki hava kirliliği, akut belirtilere veya uzun vadeli ciddi hastalıklara yol açabilir.

Akut etkiler şunları içerir:

  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Dikkat bozukluğu
  • Boğaz, burun ve akciğerlerde kuruluk ve tahriş

Ev içi hava kirliliği, astım, zatürre ve akciğer kanseri gibi daha ciddi sağlık sorunlarıyla da ilişkilendiriliyor.

Hedef: İç Mekanlarda İdeal Nem Seviyesini Korumak

Kapalı alanlarda ideal nem seviyesinin %40-60 arasında tutulması, küf oluşumunu engeller ve solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu bir etki yapar.

Yemek Pişirirken ve Duş Alırken Bile Risk Altındasınız

Ev içi hava kirliliğine, bina yapımında kullanılan malzemeler, asbestli yapı malzemeleri, uçucu organik bileşikler ve formaldehit neden olur. Evde sigara içmek, temizlik ürünleri, bazı hobi ürünleri ve yemek pişirme de hava kalitesini bozar.

Trafiğe Yakın ve Küçük Evde Oturanlar Dikkat!

Dış mekan hava kirliliği, iç mekan hava kalitesini etkiler. Yoğun trafiğe yakın ve küçük evlerde yaşamak, ev içi hava kirliliği ile ilişkili bulunmuştur.

Hava Kalitesini Düzeltmek İçin Yapılması Gerekenler

Ev içi hava kalitesini iyileştirmek için iç mekanlarda sigara içmemek, düzenli temizlik yapmak ve toz almak önemlidir. Yemek pişirmenin, temizlik ürünleri kullanmanın ve yeni mobilyalar almanın da ev içi hava kirliliğine katkıda bulunduğu unutulmamalıdır.

Havalandırma, iç havayı temizlemenin etkili bir yoludur. Pencereleri ve kapıları açmak, pencere veya tavan arası fanlarını çalıştırmak havalandırma oranını artırır.

Ev İçi Tedbirler

Hava kirletici madde üreten faaliyetler sırasında pencereleri açmak, havalandırmaya yardımcı olur. Hobi faaliyetleri mümkünse açık havada yapılmalıdır.

Piyasada çeşitli hava temizleyiciler bulunmaktadır. Taşınabilir hava temizleyiciler tek bir oda için tasarlanırken, merkezi sistemler tüm evdeki havayı filtreler. Gazları temizlemek için karbon filtre içeren ürünler tercih edilmelidir.

Salon Palmiyesi ve Şeytan Sarmaşığından Yardım Alın

“Salon palmiyesi” ve “Şeytan sarmaşığı” gibi bitkilerin hava temizleme yetenekleri vardır. Kokusuz çamaşır deterjanları, temizlik ürünleri ve deodorantlar tercih edilmeli, hava temizleyici spreyler kullanılmamalıdır.

Halıları düşük emisyonlu süpürgelerle temizlemek, çamaşırları evin içinde kurutmamak ve sigara içmemek de uygulanabilecek basit önlemlerdir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.