14. Türkiye Enerji Zirvesi
Türkiye Enerji Zirvesi, Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Akıncı’nın açılış konuşmasıyla başladı.
Akıncı açılış konuşmasında Zirve’nin başlangıcından bugüne kadar yaşanan gelişmelere değindi. Zirve’nin her yıl zorluklarla geçmesine rağmen enerji alanında ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.
“ENERJİNİN GELECEĞİ EKONOMİSİNDE YATIYOR”
Akıncı’nın ardından konuşan Petrol Ofisi CEO’su Mehmet Abbasoğlu, BP Türkiye’nin satın alınmasıyla ilgili olarak “Bir dünya devinin Türkiye operasyonlarını almak büyük bir gurur. Hızla zorlukların arttığı bir dönemde ülkemize olan sarsılmaz inancımızla imza attığımız bu referans projemizden dolayı gururluyuz. Yakın zamanda büyükşehir merkezlerinden en ücra köşelere kadar Petrol Ofisi’nin yenilenen yüzüyle karşılaşacaksınız” ifadelerini kullandı.
Abbasoğlu, satın almanın amaçlarının istasyon sayısıyla değil, enerji geçişine katkılarıyla ilgili olduğunu belirtti. Kendilerini bir dağıtım şirketinden ziyade bir enerji altyapısı olarak tanımlayan Abbasoğlu, “Enerji geçiş mantığıyla yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizin karşılaşabileceği risklere hazırlıklı olmak, enerji arzının kesintisiz olmasını sağlamak, altyapı yatırımlarıyla enerji bağımsızlığını pekiştirmek istiyoruz. Amacımız enerjinin geleceğinin ekonomisine yatırım yapmak” dedi.
“HEDEFİMİZ AVRUPA’DA İLK 3, DÜNYADA İLK 9”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye’nin enerji talebiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Tancan, ülkenin elektrik talebinin yıllık ortalama %4,4 arttığını belirterek, “Elektrik üretim altyapımızı geliştirirken dönüşüm de gerçekleştiriyoruz. Rüzgar ve güneş kurulu gücümüz neredeyse sıfırdan yaklaşık 31 bin megawattın üzerine çıktı. Bu santrallerden elde ettiğimiz elektrik, ülkedeki konutların yıllık tüketimini karşılıyor. Elektrikte mevcut kurulu gücün içindeki yenilenebilir oranı %60’lara yükseldi” dedi.
Tancan, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı verilerine göre Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da beşinci, dünyada on birinci sırada olduğunu ifade ederek, “2025’te Avrupa’da ilk 3, dünyada ilk 9’da yer almayı hedefliyoruz” diye ekledi.
11 yıl içinde mevcut rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünü 4 katına çıkararak 120 bin megawatt’a yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Tancan, “Yenilenebilir yatırımlara izin süreçlerinin 24 ayın altına düşürülmesi için çalışıyoruz. Bu düzenlemenin yatırım hızını artıracağına inanıyoruz” dedi.
“SİNOP, TRAKYA PROJELERİ VE KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖRLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”
Nükleer enerji yatırımlarına da değinen Tancan, “Sıfır karbon salımıyla enerji üreten nükleer güç santralleri, enerji arzındaki istikrarı artırıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali tümüyle devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayacak ve 7 milyar metreküp doğalgaz ithalatı ile 35 milyon ton karbon salınımını önleyecek. 2050 yılına kadar 20 bin megawattlık nükleer kapasiteye sahip olmamız gerekiyor. Bu amaçla Sinop ve Trakya Nükleer Güç Santrali projeleri ve küçük modüler reaktörlere yönelik çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
“2026’DA HANELERİMİZİN YARISININ DOĞALGAZ İHTİYACI KENDİ KAYNAKLARIMIZDAN SAĞLANACAK”
Tancan, deniz arama ve üretim filosu kurduklarını, beyin göçünü önlediklerini vurguladı. “2020’de Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini yaptık. Hanelerimizin yarısının doğalgaz ihtiyacını 2026’da kendi kaynaklarımızdan sağlamış olacağız” dedi.
“ÜRETİM VE YATIRIMA DEVAM EDEBİLMEMİZİN TEK YOLU ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK”
Konuşmacılardan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, enerji arz güvenliğinin üretim ve yatırım için çok önemli olduğunu belirtti.
Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi de enerji yatırımlarında son yıllarda büyük ilerlemeler kaydedildiğini, Cumhurbaşkanı’nın politikalarının dışa bağımlılığı azalttığını ve yeşil enerjiye geçişi hızlandırdığını söyledi.